Oldalak



IMA ELTÁVOZOTT SZERETTEINKÉRT

Mindenható, mennyei Király, megváltó Úr Jézus Krisztusom! A halál összetöri szívünket, lelkünket mikor elragadja azokat, akiket szeretünk. Te, Uram, ismered fájdalmainkat, tudod könnyeinket, hiszen mindezekben neked is részed volt, mikor sorsunkat elhordoztad. Kérlek azért, mutasd meg nekem szabadításod, jöjj hozzám diadalmasan, és Szentlelked által tanítsd meg nekem, hogy Te a halottakat föltámasztod, és aki a tiéd, az örökké él. Amen

​'​FIAM A HALOTTÉRT ONTSAD KÖNNYEID​'​

Fiam, a halottért ontsad könnyeidet, énekeld el a siratóéneket; ahogy az jár neki, temesd el tetemét, és ne rejtőzz el, amikor temetik. Sírj keservesen, jajgass fájdalmadban, és tartsd meg érte a gyászt,ahogy megilleti, egy napig, kettőig, nehogy megszóljanak. Aztán hagyd fájdalmadat, s keress vigasztalást, mert a szomorúság a halálhoz vezet, és a kedvetlenség megtöri az erőt. A temetés után vesd le a fájdalmat, mert örökös gyászban nem lehet élni. Ne engedd át szíved a szomorúságnak, utasítsd el, s gondolj a saját végedre. Ne felejtsd el soha: nincsen visszatérés. Mit használnál neki? Magadnak meg ártasz. Gondold meg: 'Ami az én sorsom, az lesz a tied is, tegnap rám, ma rád kerül a sor'. Ha pihen a halott, pihenjen emléke, vigasztalódj meg, ha már elszállt a lelke.

Sirák fia könyve, 38:16-23.

IMA A HALOTTAINKÉRT

Mennyei Édesatyám! Drága halottaimra való emlékezésem e szomorú napján hová mehetnék vígasztalást kereső szívemmel, ha nem tehozzád, Uram, én Istenem? Nyilván látom, hogy az idők múlása nem hozott gyógyító írt szívem fájó sebére, egy tenyérnyi darabot se oszlatott el bánatom sötét felhőiből.

Hozzád folyamodom, könyörülő Atyám, az emlékezésnek ezen a szomorú napján. Esedezem: nagy irgalmassággal tekints reám és láss meg engem. Jöjj közelembe, légy itt velem és szólj hozzám, hogy halottaimra való emlékezésem ne legyen leverettetés számomra, hanem inkább felemeltetés.

Igen, Atyám, Te nem hagysz magamra, Te nem vagy néma, hiszen most is szólsz hozzám szent beszédedben, drága igéket mondasz nékem a halottakról, az én halottaimról is.

Hiszek, Uram, kijelentett ígéretedben. Hiszem, Uram, úgy ahogyan mondod: 'Boldogok a halottak, akik az Úrban halnak meg.' Csendesen ismételgetem magamban: boldogok az én halottaim is. Boldogok, mert kivetted őket e világ minden bűnéből és nyomorúságából.

Igen, Atyám, akit én jobban szerettem mint az életemet, el kellett temetnem, mert ez volt a te rendelésed. De az én lelkem megfogódzik kijelentett ígéretedben és tudom, hogy az elköltözött kedves lélek nem a földé, nem az enyészeté, hanem a tiéd. Nem a pusztulásnak adtam oda, hanem Tenéked.

Ott tudom őt Tenálad, a Te szent és erős kezedben, megváltó szeretetedben. Így élünk mi, Atyám, elválaszthatatlanul Tebenned. Ott nincs hatalma se halálnak, se időnek, ott csak Neked van hatalmad és Neked van dicsőséged örökkön-örökké. Amen.

IMA A HALOTTAKÉRT

Üdvözítő Jézus Krisztus! Kérünk téged,
fogadd országodba híveidnek lelkét,
akikért szent véredet kiontottad.

Emlékezzél meg, Uram,
hogy gyarló az emberi természet,
és olyanok vagyunk, mint a mezei
virágok, melyek hamar elhervadnak,
és a szél könnyen széthordja szirmaikat.

Te, aki a keresztfán meghallgattad
a hozzád folyamodó jobb latrot,
és a paradicsomnak örömét ígérted néki,
hallgasd meg híveidnek kiáltását is,
és kegyelmesen oldozd fel a világból
kimúlt szolgáid lelkét minden bűnük kötelékétől,
hogy a feltámadásnak dicsőségében a választottak
között részesüljenek az örök életben.

Adj nekik, Uram, örök nyugodalmat,
és az örök világosság fényeskedjék nekik! Amen.

IMA ELTÁVOZOTT SZERETTEINKÉRT

Istenünk, áldd meg emlékeinket, töröld le a könnyeinket.
Erősítsd meg hitünket abban a tudatban, hogy nincs mi­től rettegnünk, 
mert akár éljünk akár haljunk, mindig a Tieid vagyunk.

Szeretetedtől semmi nem szakaszt­hat el sem életünkben, sem halálunkban.
Halottaink porainak adj csendességet, zavartalan pihenést,
lelkünk­nek örök üdvösséget atyai kebleden. Amen.

IMA ELTÁVOZOTT SZERETTEINKÉRT

Híveid teremtő, megváltó és hazaváró Istene.
Töröld el elhunyt szeretteink minden bűnét és vétkét.
Tekints esdeklő könyörgésünkre szent Fiad, Jézus
Krisztus egyetlen és elegendő áldozata miatt.

Add meg nekik és nekünk is a bűneink bocsánatát.
Szent Lelked ereje által, vezess bennünket az igazak útján,
hogy kegyelmed segítségével elérjük az élet teljességét és
viszontláthassuk azokat, akikről ma szeretettel,
hálával és megbocsátással emlékezünk meg. Amen.

Forrás ~ Internet